Ljuskonst om fjärrvärme

Hur gör man konst på ämnet fjärrvärme? Den frågan har vi numer svaret på. Tillsammans med Vattenfall tog vi fram två ljuskonstverk under festivalen Allt Ljus på Uppsala.

Uppdrag

Allt Ljus på Uppsala arrangeras av Uppsala Kommun och Uppsala City. Festivalen utgörs av 12 ljusverk som tillsammans lös upp stadskärnan några veckor i november. I samband med etableringen av Vattenfalls nya fjärrvärmeverk Carpe Futurum blev Allt ljus på Uppsala ett utmärkt sätt att kommunicera med stadens invånare. Frågan var bara hur gör man det via konst? En annan utmaning var att ytan skulle vara obemannad 100% av tiden, vilket ställde höga krav på både visualisering och budskap.

Lösning

På Stora Torget, under parollen För ett fossilfritt Uppsala, producerades en markprojektion av fjärrvärmeledningar i rött och gult där vatten flödade inuti. Projektionen, som fanns under en sk ”dome”, kompletterades med en ljudslinga som berättade om betydelsen av fjärrvärme. Några av budskapen projicerades i marken och följdes även upp i ett mobilt quiz som besökarna hade tillgång till via en QR-kod. Quizet var perfekt sätt att ge ny kunskap på ett kul och enkelt sätt. En ytterligare publikdragare blev den stora tv-skärmen med en värmekamera. Här kunde man ta en bild på sig själv och dela i sociala medier. Dela värmen! Installationen fanns för beskådan mellan 4-21 november.

Resultat

Som vanligt engagerades Uppsalas invånare ordentligt i ljusfestivalen, och Vattenfalls konstverk var inget undantag.
Trots en helt obemannad eventyta har fler än 800 besökare gjort quizet — ett mycket fint resultat! Och Uppsalaborna kan troligen mer om fjärrvärme än innan ljusfestivalen.

 

Christoffer Ramfors
christoffer.ramfors@minnesota.se


UPPDRAGSGIVARE
Vattenfall
PROJEKT
Ljuskonstverk under Allt ljus på UppsalaDELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy