Fössta tossdan i mass? Sofie förklarar.

Osch devon, ä dä redan Smålands nationaldag? Det är ju överstyvt! I över 10 år har vi smålänningar firat Fössta tossdan i mass och nästan lika många år har det faktiskt firats på Minnesota. På jobbet är vi ju, som ni kanske minns, alla nybyggare med rötter i Växjö. Sofie (född Jönköpingstös) förklarar mer.

Fössta tossdan i mass är inget annat än en hyllning till den svårslaget charmiga och allmänt betagande småländska dialekten. Kanske mer specifikt, en hyllning till det otyglade och mystiska r-ljudet. Exakt hur ”r” ska uttalas, eller inte uttalas, beror på var ”r” finns i ett ord, något jag som smålänning parerar av bara farten. Grammatik-geeks hänvisas till google.

Utbrytargrupper ryktas
föredra kaav och bäss.

Hursomhelst, dialekten och de tysta ”r:en” kommer verkligen till sin rätt just denna dag. Du har säkert redan hört talas om att dagen firas med massipantåta. Till och med den mest inbitne stockholmaren brukar få sin beskärda del av massipan i flödet.  Ryktet i min födelsestad Jönköping pekar dock på att det finns utbrytargrupper inom Fössta tossdan i mass-rörelsen. Dessa grupper ska föredra att fira med  ”kaav och bäss framför vintespotten på tv”..?  Personligen vet jag faktiskt inte hur jag ska ställa mig till dessa nymodigheter. Men så länge vi alla är smålänningar antar jag att vi håller ihop!

Hon: Två cava tack!
Bartender: Vi serverar inte kaav.

För det ska sägas att smålänningarna inte alltid riktigt förstår varandra, åtminstone inte dialektalt. En gammal klasskompis från Jönnet berättade om ett språkligt missförstånd när hon skulle ta flyget från Axamo. Hon går fram till baren för att beställa något att dricka.

Hon: Två cava tack!
Bartender: Tyvärr, vi serverar inte kaav i baren.
Hon: **flackande blick**
Bartender: **flackande blick**

Om du vid det här laget fortfarande inte listat ut vad som menas med ”kaav” rekommenderar jag starkt att uttala ordet högt för dig själv och låta polletten trilla ner. Kaaaav!

Grattis till oss smålänningar och låt oss för en dag fira bortfallet av ”r” i väl valda ord!

Sofie Lagergren
sofie.lagergren@minnesota.se

 


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy