Behövs människan 2050?

Alla som tagit del av de senaste landvinningarna inom AI har nog fått sig en tankeställare. Vad händer när algoritmer kan skapa texter, bilder och filmer med utgångspunkt från några enkla rader text? Och vad händer när AI får fatta beslut och göra våra val utan att vi tänker på det?

Att IT förändrar spelreglerna är något vi vant oss vid. Internet och den sociala webben har avsevärt sänkt trösklarna för offentlig kommunikation. Möjligheten att arbeta och mötas på distans minskar antalet resor och kontorsplatser. Men vart är vi egentligen på väg? Kommer datorerna sköta jobbet medan vi spelar golf i Spanien, bikramyogar eller brygger hantverks-öl i bostadsrättsföreningens källare?

Zoomar vi ut ser vi en trend. Parallellt med den tekniska utvecklingen blir individen allt mer självständig. Konsekvenserna anade man redan för ett par decennier sedan. Vi började arbeta i team och projekt. Att delegera beslut, även om det ibland blev fel, var nödvändigt för att hänga med i den allt snabbare förändringstakten.

Med AI gläntar vi på dörren till en helt ny värld där varje individ har tillgång till en extremt effektiv “doer”. Några enkla rader text får saker att hända snabbt och i en skala som tidigare var otänkbar. Förhoppningsvis innebär detta att vi kan få lite mer tid till familj och vänner. Men att vi skulle kunna stämpla ut är mindre sannolikt. Snarare kommer varje medarbetare att få axla än mer ansvar.

Följer vi trenden in i framtiden kommer snart varenda medarbetare att vara chef. Det behövs nämligen bara chefer när maskinerna gör jobbet. Det ställer höga krav på delaktighet och engagemang. Ju större betydelse individen har, ju mer vi själva kan påverka, ju viktigare är det att vi förstår verksamhetens syfte, mål och vision. Ska algoritmerna göra rätt måste vi människor först tänka rätt och ge rätt instruktioner.

Skippa kickoffen och bjud in alla medarbetare till nästa chefsmöte.

Olle Nyström
olle.nystrom@minnesota.se


UPPDRAGSGIVARE

PROJEKTDELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy