29 april, 2020

10 tips! Så varierar du distansmötet

I Harvard Business Review kunde man nyligen läsa att motivationen kring ens arbete varierar stort om man jobbar på kontoret (högre motivation) eller hemma i sin ensamhet (lägre motivation). Är man dessutom tvingad att jobba hemifrån sjunker motivationen ytterligare.

Det finns många strategier för hur ledare, i virustider, kan hålla motivationen uppe bland medarbetarna. Ett exempel är att frekvent hålla i virtuella uppsamlingsmöten. Ofta mynnar tyvärr dessa ut i enformiga avstämningar och svagt fokus. Här är 10 tips hur du gör dem mindre förutsägbara och mer engagerande.

1. Stå upp

Genom att stå upp får deltagarna en annan energi än om man sjunker ihop i en soffa eller vrider sig på en hård köksstol. Dessutom sägs ståmöten ta 34% kortare tid, utan att mista något av innehållet.

2. Intervjua varandra

Istället för den vanliga avstämningsrundan bland team och individer, utse olika personer som intervjuar varandra. Dessa får gärna förberedas i förväg för att maxa relevansen, men räkna med nya infallsvinklar och större dynamik.

3. Utse en Yoda

Förbered en person inför dagens möte på att vara den som utmanar och bryter in vad som sägs under mötet. Personens uppgift är att tydliggöra vad som hamnar mellan raderna och se till att mötet håller rätt kurs.

4. Bjud in en gäst

Överlåt 10 minuter till en gäst att delta; en ergonom, en hälsocoach eller kommunikationsexpert som kan ge input och inspiration till livet på hemmakontoret.

5. Dagens överraskning

En uppgift som kan fördelas bland medarbetarna i förväg; överraska kollegorna med ett quiz, ett uppträdande, en gäst, högläsning ur en diktbok eller tips på träning i hemmet.

6. Feedback

Utse en grupp medarbetare att lämna feedback på varje möte enligt modellen ”fortsätt — börja — sluta med”.

7. Ett bud ringer på

Inför nästa möte, bjud på något man kan ha nytta av. Ett mellanmål, ett anteckningsblock eller en bok kopplad till dagens möte.

8. Peppa en kollega

Para ihop mötets deltagare två och två och be dem berätta vad man saknar mest med den personen när man just nu inte träffas fysiskt.

9. Utmana ditt berättande

Ska du redovisa en lägesrapport eller annan presentation? Utmana dig själv och framför materialet på nya sätt, t.ex. med bildsättning från din egen mobil, vackert målade staplar eller som en pressrelease.

10. Skippa agendan

Tillräckligt med avstämningar på schemat? På Minnesota har vi etablerat mFrulle varje morgon kl. 9. Helt frivilligt att logga in och vi pratar om det som faller oss in, vad som händer i helgen, ett roligt mejl eller minnen tillsammans.

👉Missa inte vårt upplägg för en Sommarfest på distans

Sofia Thomasson
sofia.thomasson@minnesota.se


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy