18 december, 2018

Årets julklapp till CancerRehabFonden

2018 var året då vår vän och kollega, Line, fick beskedet om Hodgkins Lymfom. Därefter började en tuff, men framgångsrik behandling och sedan i höstas är hon äntligen tillbaka på Minnesota. För oss kollegor är det lätt att luras att allt är som vanligt — Line jobbar på, skojar och briljerar i vanlig ordning. Men utanför kontorets väggar pågår rehabiliteringsarbetet för fullt, både fysiskt och psykiskt. I samband med det har Line kommit i kontakt med CancerRehabFonden . De finns till för att vårdens resurser inte räcker till för rehabilitering, endast en mindre del av alla som drabbas av cancer erbjuds rehabilitering via den här vägen.

Hej Line! Hur kom du i kontakt med CancerRehabFonden?
Det var min mammas väninna som tipsade om dem i slutet av min behandling. Just då var jag nog inte så mottaglig och förstod inte heller vikten av rehabilitering efter en cancerbehandling, mitt fokus var ju att bli frisk och må bra. Men jag läste ändå på om deras arbete och sökte med tanken att det kanske kunde vara något för mig framöver. Jag kunde inte vara gladare när jag tidigare i höstas fick ett mail att jag skulle få åka iväg på deras foodpowervecka på Österlen. Det var exakt vad jag behövde för att påbörja min rehabiliteringsresa.

Vad är din upplevelse av dem?
Otroligt positiv! Upplägget var väl genomtänkt, från föreläsningar och yogaklasser till maten som serverades. Men framförallt att de skapade en plats där man kände sig trygg från dag 1, där alla fick möjlighet att dela med sig, lyssna och lära sig av varandras erfarenheter.

Varför är deras arbete viktigt?
Det läggs inte så mycket fokus på rehabilitering efter en cancerdiagnos, men det är ett viktigt område att belysa, inte minst då så många drabbas av cancer idag. Att komma ’tillbaka’ efter en cancerbehandling är en ständigt pågående process, både fysiskt och psykiskt. Det är inte alltid så lätt att hantera alla tankar om vad som hänt och kommer hända, men att få träffa andra som gått igenom en liknande resa gör det hela lite lättare. Jag har själv lärt mig så mycket av min upplevelse och hoppas såklart att alla kan få möjlighet att åka iväg på en rehabvecka, för att få den där extra styrkan som behövs ibland och känna sig lite mindre ensam i det man går igenom.

Så — i år är valet lätt. Det är en självklarhet att Minnesotas julklapp blir ett bidrag till CancerRehabFonden.

God Jul!

Sofia Thomasson
sofia.thomasson@minnesota.se


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy