2 november, 2020

Bli bästa vän med kameran. 5 tips!

Videomöten i Teams har vi nog vant oss vid nu men det finns tillfällen när vi ska delta i lite större distansmöten och digitala events. Kanske ska vi presentera något eller leda en workshop framför datorn, eller så ska vi medverka i något som liknar en tv-sändning.

Här är 5 tips som gör dig tryggare och säkrare framför kameran.

1. Tänk samtal, inte presentation. Det är lätt att ta med sig maner och tonfall från scenen när vi talar till en stor publik. Det fungerar väldigt dåligt i en kameralins. Kameran gör att du kommer nära, oavsett hur många som tittar, och du kan med fördel sitta ner och prata som om du talade till någon som satt i samma rum. Använd chattfunktionen för att skapa dialog med dina tittare, låt dem kommentera och ställa frågor. Ta korta pauser för att ge dina tittare tid att skriva och för dig själv att läsa igenom deras frågor och kommentarer.

2. Bra ljus, ljud och bild. De flesta webkameror är fantastiska på att hantera utmanande situationer men med lite planering från din sida kan resultatet bli bättre än du tror. Försök få kameran vågrätt framför dig, t ex genom att sätta din laptop på några böcker. Kör du via mobil, skaffa ett stativ. Koppla upp dig och testa ljudet med någon du litar på. Vad händer om du kopplar in ett headset, blir ljudet bättre? Behöver du addera ljus räcker det ofta med en enkel bordslampa, rikta den gärna mot en reflekterande yta, testa och pröva dig fram och se upp för dramatiska skuggor, de vill du undvika. Undvik de digitala bakgrunderna, varför inte sända från ett rum som berättar något om dig själv?

3. Klä dig medvetet. Undvik småmönstrat, det kan ge upphov till konstiga effekter i bilden. Välj något som du själv tycker du ser bra ut i, det här handlar nämligen betydligt mer om att du själv ska känna dig trygg än något annat. Du kan också använda kläder för att förstärka hur du uppfattas. Vill du addera seriositet och tyngd, klä dig lite mer konservativt. Vill du förstärka kreativitet och glädje, välj en annan linje. Kommunikation är mycket mer än det du säger.

4. Ska du visa bilder? Träna på att växla mellan dina bilder och din webkamera. Hur bekvämt det än kan kännas att gömma sig bakom en Powerpoint så är det inte till din fördel. Visa bara bilder när de verkligen behövs och gå sedan tillbaka till din webkamera. Reducera inte dig själv till en spökröst.

5. Tänk relation, inte prestation. Det är lätt att bli nervös när man ska tala inför många människor. Att lösa det problemet med några enkla tips är inte lätt men här kommer ändå ett ord på vägen. Det är väldigt vanligt att vi värderas efter vår prestation men när vi pratar inför andra människor är det faktiskt vår förmåga att skapa relation som betyder något. Förbered dig gärna och tänk igenom vad du ska säga, men när du slår på kameran, försök att lämna förberedelserna bakom dig. Försök inte regissera dig själv under sändningen, försök inte hålla koll på vilka ord och uttryck du använder, försök släppa kontrollen och bara kör. Det nämligen först då du kan vara verkligt närvarande. Lyckas du med det är det mesta förlåtet, man kommer nämligen att tycka om dig och då spelar det inte längre så stor roll om du kom ihåg allt viktigt du skulle säga. Du lyckades ju ändå ”gå igenom rutan”.

Lycka till!

👉 Behöver du ytterligare coachning och hjälp med förberedelser? Kontakta oss eller läs mer om vårt erbjudande mBroadcast

Olle Nyström
olle.nystrom@minnesota.se


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy