6 april, 2022

Carpe Futurum

Den 17 mars invigdes Uppsala nya biobränsleanläggning Carpe Futurum. Minnesota fick förtroendet att producera konceptet för en digital invigningsceremoni där en virtuell rundtur var del av uppdraget.  

Etableringen av biobränsleanläggningen Carpe Futurum är en milstolpe i arbetet för ett fossilfritt Uppsala. Anläggningen kommer att minska koldioxidutsläppen med ca 200 000 ton per år och förse 76 000 hushåll i Uppsala med värme samtidigt som man minskar klimatavtrycket med 50 procent. Carpe Futurum är en milstolpe i Vattenfall Värmes arbete för att fasa ut fossila bränslen till 2025 och bli en klimatpositiv verksamhet till 2045.

Invigningen som initialt planerades fysiskt med rundtur och ceremoni ute på själva anläggningen fick pga corona planeras om till en digital sändning från Uppsala Konsert & Kongress. Programmet bestod av samtal med bl.a Vattenfall Värmes chef i Sverige Lovisa Fricot Norén, landshövding Göran Enander och kommunstyrelseordförande Erik Pelling pratar om framtidens uppvärmning. Vi hade också inslag med en medarbetare från Vattenfall som agerade flygande reporter från anläggningen. Inslagen följdes upp av quizfrågor till tittarna. Programledare var Lydia Capolicchio. 

Gå en virtuell rundtur 

En höjdpunkt under projektet och som kommer att leva vidare lång tid framöver är en virtuell rundtur av värmeverket. Produktionen kombinerar realtids-3D på webben med 360-foto och resultatet är en pedagogisk lösning i syfte att tillgängliggöra CarpeFuturum för intresserade målgrupper. Genom denna webblösning blir besökskapaciteten oändlig och anläggningen kan upplevas av nyfikna från världens alla hörn. Produktionen har varit ett samarbete mellan Minnesota och Tikab 

Minnesota har även tagit fram koncept, texter och genomfört två olika fotograferingar av anläggningen. 

👉  En virtuell rundtur kan användas för att visualisera många andra typer av anläggningar och lösningar – tveka inte att höra av er om det låter intressant!
👉 Är du intresserad av att arrangera ett digitalt event? Läs mer om vårt erbjudande mBroadcast eller kontakta oss!


Christoffer Ramfors

christoffer.ramfors@minnesota.se


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy