21 juni, 2021

3 läskande favoriter

Gillar du att safta och sylta? Eller piper du hellre vägen om Systembolaget? Oavsett — låt dig förföras av kollegornas dryckestips inför semestern.

Helenas spetsade fläderfavorit

Flädersaft, det finns få saker som påminner mig om sommar och min barndom som just hemmagjord flädersaft! Receptet är min mammas och det är så enkelt att göra. Det svåraste är nog att komma åt blommorna som sitter högt upp i trädet. När jag var liten hade vi en speciell lång tång för att nå just de blommorna, den saknar jag idag, kanske får bli min nästa investering. Här kommer i alla fall en saft som för mig är Sunne, sommar och sol!

70-80 blommor
6 citroner

Sockerlag
3 liter socker
3 liter vatten

1. Lägg blomklasarna i en stor hink
2. Tvätta och skiva citronerna, lägg i hinken med blommorna
3. Koka upp sockerlagen
4. Blanda 80 gr citronsyra och 1 msk natriumbensonat (för bättre hållbarhet) i lite varmt vatten
5. Häll över socker- och vattenblandningarna över blommorna. Sätt på lock
6. Låt stå i 3-4 dagar, sila upp på flaskor

Tips! God och svalkande att dricka precis som den är men även så gott att blanda med lite bubbel eller varför inte gin och tonic med flädersaft, massor av is  och nyplockade hallon.

Olles sommaröl: Frau Gruber 24/7

Att botanisera i den allt större ölhyllan kan vara både kul och spännande men när solen och värmen kommer vill man ha ett säkert kort som fungerar till både sillen och grillen. Så här års smakar ju en vanlig lager ganska bra. I sommarhettan kan till och med en italiensk, spansk, amerikansk, eller varför inte mexikansk törstsläckare slinka ner. Men vill du vara lite mer sofistikerad och servera något med mer kropp och karaktär lurar en verklig höjdare på systembolagets hyllor sommaren 2021.

Frau Gruber 24/7 är något så ovanligt som en tysk öl med höga smaker. Tyskarna har ju haft lite problem att hänga med i svängarna under senare år då man, delvis på grund av lagar och regler, har en väldigt konservativ syn på öltillverkning. Flera tyska mikrobryggerier har dykt upp på systembolagets hyllor under senare år men spenderar man 35 kr på 37,5 cl vill man ha mer än en färgglad etikett. Frau Gruber 24/7 är mer återhållsam i estetiken men bjuder istället på en fullträff i gommen.

En tysk lageröl (pilsner) med en extra näve humle som man sedan låtit bli att filtrera, det är receptet. Frau Gruber 24/7 slår knockout på konkurrensen i år. Det är bara att gratulera bryggeriet och alla svenska ölälskare som plockar upp den svarta burken på ölhyllan.

Annikas vinbärssaft med stänk av NYC

Safta, sylta och lägga in, det är livet på sommaren när man har kolonilott. Detta recept på röd vinbärssaft har jag fått av min vän Carina Ahlin, som bland annat varit dessertchef på Aquavit i New York. Proffssaft alltså! Men enkel att göra.

2 liter röda vinbär
8 dl vatten
1 vaniljstång
1 ekologisk citron
6 dl socker

Tips! Lägg flaskorna i ugnen på 100°C i en halvtimme medan du gör saften. Och koka lösa korkar i några minuter. På så vis blir flaskorna steriliserade och saften håller länge och väl i kylskåp.

1. Häll bär och vatten i en kastrull. Skrapa ur en vaniljstång och lägg både skrapet och stången i kastrullen. Sjud i 10 minuter.
2. Ta av från värmen och tillsätt skivad citron. Mosa bären mot kanten med en gaffel och låt sedan stå och dra i 10 minuter.
3. Sila genom en silduk och låt stå och droppa i ca 30 minuter.
4. Koka upp saften, tillsätt sockret och koka upp igen tills sockret löst sig. Ta bort eventuellt skum på ytan och fyll saften på varma flaskor.


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy