24 november, 2021

Årets julklapp? En resa till rymden!

Nu när privatpersoner har börjat åka till rymden tycks det vara så att bara miljardärer har råd att göra det. Men Branson och Bezos är bara början på en ny rymdera, där du och jag kommer ha råd att bli astronauter. Vill du ge någon en riktigt fin julklapp kan du ge en rymdresa och du behöver inte vinna på lotto för att kunna betala den.

📉 Vad folk inte känner till

Enligt vår undersökning tror 90% procent att de aldrig kommer att ha råd att köpa en resa till rymden. Det är inte förvånande med tanke på hur dyrt det har varit genom historien. Hitintills har bara nationer och multimiljonärer varit involverade i rymd.

📈 Här är fakta om privat rymdturism

Detta kommer att låta som science fiction, men kommer snart att bli science fact: Du kommer i framtiden att kunna resa från punkt A till punkt B på jorden med en rymdraket, och du kommer inte att behöva vara miljonär för att ha råd med det.

Nyckeln är återanvändbara raketer.

Om vi ​​bara använde ett flygplan en gång, skulle en biljett kosta miljoner och flygresor vara mycket sällsynta. Istället används de tusentals gånger, och du kan få en biljett för några hundralappar. 

Nu när vi ​​börjar använda raketer på liknande sätt kommer kostnaderna per uppskjutning att sjunka dramatiskt.

För en rymdfarkost som väger 140 ton krävs cirka 2100 ton drivmedel. Bränsleräkningen landar på 2,1 miljoner kronor. Vi sätter kostnaden för att bygga den till 750 miljoner kronor. Används den hundra gånger blir kostnaden per resa 7,5 miljoner kronor. Addera 5 miljoner kronor för utvecklingskostnader, personal, tillstånd, med mera.

Då får vi en kostnad på cirka 15 miljoner kronor per resa (och det finns egentligen ingen gräns på att bara använda den hundra gånger.)

Spara 1400 kr/månad i 10 år
och du har en resa till rymden

💡 Optimist’s Edge

Om 200 passagerare betalar cirka 165 000 kronor per person, blir det en inkomst på 33 miljoner kronor per uppskjutning. Det täcker inte bara bränslekostnaderna utan lämnar utrymme för alla andra utgifter.

Robert Zubrin är flygtekniker, författare till boken The Case for Space (varifrån beräkningen kommer) och ordförande i Mars Society. Han menar att denna prisnivå är möjlig inom tio år, och att Starship som utvecklas av Elon Musks SpaceX är just en sådan rymdfarkost.

165 000 kronor är inget de flesta hostar upp för en julklapp. Men de flesta skulle ha råd att spara 1400 kronor i månaden i tio år. Då har du till julen år 2031 165 000 kronor på kontot.

För det får du, eller den du ger julklappen till, en resa från exempelvis New York till Shanghai som inkluderar över 30 minuter i rymden. 

Att miljardärerna Richard Branson och Jeff Bezos nu åkt till rymden har gjort att många tror att rymden bara är för miljardärer. Men istället har en ny teknologisk utveckling inletts där kostnaderna sjunker dramatiskt. Precis som för flygplan en gång i tiden, eller mobiltelefoner. På 80-talet var mobiltelefonerna snarare släpbara än bärbara och kostade 40 000 kronor. Nu har miljarder människor motsvarande superdatorer i våra fickor. 

165 000 kronor för en rymdresa är inte slutpriset, det kommer fortsätta sjunka.

Jag har börjat spara. Gör det du också så firar vi julen 2031 i tyngdlöshet.

Denna sorts insikter – som vi kallar Optimist’s Edge – bjuder vi varje vecka våra medlemmar i Warp News på. Faktabaserade optimister, som ser förbi negativa rubriker och pessmistiska utsagor, ser möjligheter som få andra gör. De har optimistens fördel.

 

Mathias Sundin
mathias.sundin@warpinstitute.com

Ordförande för framtidsstiftelsen Warp Institute
VD för Warp News – faktabaserade optimistiska nyheter


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy