15 december, 2020

Uppgradera julbordet med 3 recept

Idétorka och ovanligt mycket fritid inför jul? Inspireras av Lines, Angelicas och Olles recept till julbordet.

Lines norska sandnötter

”För mig med norska rötter har det bakats Sandnötter varje jul sedan jag var liten. I år satte jag min dotter Alice på uppdraget och det gick utmärk! Vilket hantverk!” (Reds. anm: vad nötter har med receptet att göra kan varken Alice, Line eller Lines mamma svara på. Men det är väl nåt ”norskt”.)

Angelicas Skogshuggarsill

”Eftersom julen är väldigt traditionsbunden får man ju variera det man kan! Varje år gör jag en helt ny sill och som jag tolkar det, ingår också en skogspromenad i det här receptet.

Olles rödbetssallad

I helgen går du till butiken och handlar färska rödbetor, de där grova, med skal, som ligger vid kålrötterna och palsternackorna i butiken. Koka dem i saltat vatten i en kvart, därefter sköljer du dem i iskallt vatten, då går det lätt att få bort skalet.  

Under tiden betorna svalnar kokar du en 123-lag. Den heter så därför att man ska minnas proportionerna, en del ättika (12%), två delar socker och tre delar vatten. Nu har rödbetorna svalnat och du kan enkelt skära dem i bitar. Jag gillar att göra bitarna lite större än de man köper färdiga, knappt under en centimeter i storlek. 

Lägg de tärnade rödbetorna i en burk och slå på den svala ättikslagen. Sätt på ett lock och ställ ut den på balkongen. Där får den stå ett par veckor, tills det är dags att provsmaka julskinkan. 

Dagarna före julafton är det dags för nästa steg. Nu ska du röra en majonnäs. Du behöver två äggulor, vitvinsvinäger, dijonsenap och ljus rapsolja. Både vinäger och olja ska vara av den vanliga, enklaste sorten. Lägg två äggulor i en skål, vispa ner en matsked dijonsenap och ett par matskedar vinäger. Nu är det dags att börja hälla ner olja. Kör du med elvispen går det snabbt och enkelt. Låt vispen gå och häll i oljan lugnt och försiktigt. Redan efter någon deciliter olja börjar majonnäsen att tjockna. Fortsätt vispa och hälla i olja i en försiktig stråle men var vaksam, blir majonnäsen för tjock kan den spricka. När konsistensen blir fast, pausa och smaka av. Tillför du mer vinäger eller senap blir majonnäsen lösare och kan binda mer olja. Är smaken bra men majonnäsen väldigt tjock kan du späda med lite vatten.  

 När majonnäsen är klar häller du av ättikslagen från rödbetorna och blandar dem med majonnäs till önskvärd smak och konsistens. Gör en rejäl sats. Fina burkar hemgjord rödbetssallad, med handtextade etiketter, är en uppskattad julklapp. 


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy