10 mars, 2021

6 tips! Pitcha din idé på 10 minuter.

Ibland har man inte så mycket tid på sig att sälja in en idé. Kanske har du fått 10 min för att presentera ett förslag för ledningsgruppen, kanske har du bjudits in av en kund för att presentera ditt företag på ett måndagsmöte. Oavsett situationen så är det några saker man bör tänka på när tiden är knapp och man vill göra ett starkt intryck.

Gilla läget

Ditt förhållningssätt ska vara att 10 min är lång tid och räcker alldeles utmärkt för att du ska hinna säga det du behöver. Det innebär att du måste reducera innehållet och lyfta fram just de aspekter som är mest avgörande för att dina åhörare ska se poängen. När du presenterar, säg inte saker som ”den korta tid jag har på mig” eller ”om jag bara hade fått lite mer tid”, du har i förväg anpassat ditt budskap och kan tala lugnt, trygg i vetskapen om att tiden räcker. Du har till och med tid för ett par frågor. Låter det omöjligt? Titta på en vanlig nyhetssändning och se vilka komplexa ämnen de hinner avhandla på en eller ett par minuter. Så ska en slipsten dras.

Målgruppsanpassa

Om din publik inte känner dig måste du lägga 30 sek på att presentera dig, talar du inför bekanta ansikten behövs det inte. Samma sak gäller med det företag eller den del av verksamheten som du representerar, vad behöver den åhörare som har minst förkunskaper veta om dig och din verksamhet, för att förstå bakgrund och kontext? Detta är det du säger först av allt. Här behöver du le och vara extra trevlig också, men det är du ju redan.

Undvik rosenspråk

Du sparar mycket tid genom att enkelt och tydligt beskriva fakta som den är. Att du själv broderar språket med värderande adjektiv sänker din trovärdighet. Om jag ska sälja en bil och själv står och berättar om hur vackert lacken glänser och hur fantastiskt mjuka sätena är så frågar sig snart köparen vad jag försöker dölja? Att du själv är förtjust i din idé inser alla. Är du modig nämner du istället i en bisats var du själv ser att din idé kan behöva förbättras. Ödmjukhet bygger trovärdighet.

Engagera

Lyckas du med punkt 3 har du ett par minuter över till att skapa känslor. Det är detta moment som skiljer de verkliga mästarna från oss vanliga dödliga. Först och främst, det är viktigt att förstå vad man ska skapa känslor kring. Det är som sagt inte din egen passion för din idé som är intressant, det är vilka utmaningar din idé löser för de som lyssnar som är poängen. Här har du två alternativ. Antingen laddar du din berättelse tidigt genom att levandegöra hur medarbetare, kunder eller medborgare drabbas när din idé inte finns på plats. Alternativet är att du, efter att du presenterat lösningen, målar upp hur mycket bättre världen nu blir för samma människor. Oavsett vilken väg du tar, berätta så att vi får möta människorna med hjälp av konkreta exempel.

Var flexibel

En bra plan är bara en karta. Kanske blir du avbruten av frågor redan när du presenterat dig, kanske får du en introduktion som gör att du måste börja i en annan ände än du tänkt, kanske välter någon ett glas vatten på ditt manus. Oavsett om det inte blir som du tänkt, använd din karta som ett stöd. Du kan dina huvudargument, du vet var du vill landa, du kan dina engagerande exempel – se dem som spelkort. Nu gäller det att spela sin hand på smartast möjliga sätt. Chansen är stor att det faktiskt blir ännu bättre.

Nästa steg

Din sista punkt är att berätta vad som händer nu. Vad gör den som vill veta mer? Om de gillar din idé, vad blir nästa steg? Tänk på att göra nästa steg så lätt och samtidigt så givande som möjligt för alla parter. Var generös, i det här läget har du allt att vinna på att vara tillgänglig och följsam.

Lycka till!

👉  Behöver du talarcoachning och hjälp med andra förberedelser? Kontakta oss eller läs mer om vårt erbjudande mBroadcast


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy