17 maj, 2018

Urban Burn, Stockholm 2018

Har du hört talas om Burning Man? Den mytomspunna festivalen i Nevadaöknen lockade 2017 drygt 70 000 deltagare att tillbringa 8 dagar i den heta ökensolen. Inga artister, inga sponsorer, ingenting går att köpa. Alla bidrar, alla engagerar sig, alla delar med sig. Burning Man är toppen på en våg av ”participatory festivals” som just nu sprider sig över världen. En ny värld växer fram befolkad av ”Burners”, fångade av de möjligheter som uppstår när vi människor bestämmer oss för att göra fantastiska saker tillsammans.

Urban Burn – Stockholm är långt ifrån en fullskalig festival. De två byggdagarna och de två festivaldagarna på Nobelberget i Nacka lyckas inte helt i ambitionen att bli det parallella universum som en riktig Burn kan vara. Vi bor inte tillsammans, vi äter inte tillsammans, vi sover inte tillsammans. Det gör att den totala Burn-upplevelsen uteblir. Men man får en glimt, och man anar potentialen.

Det handlar om radikal delaktighet och radikala uttryck. Ta plats, ge plats. Var accepterande, ta ansvar. Denna värld ger dig som deltar möjlighet att utforska gränserna för dig själv och relationen till din omgivning. Det innebär i praktiken att du kommer i kontakt med det minsta och det största i dig själv. Du kommer sannolikt drabbas av insikten att du omges av helt vanliga människor, om än i färgglada tights och lampor i håret. Men du kommer också drabbas av vilket mod, vilken expressivitet, vilken innerlighet som dessa människor i stunder är i besittning av. Och du kommer reflektera över vilken plats du själv är beredd att ta och varför du eventuellt inte gör det.

Det är en plats där både individen och gruppen växer. Är det en dröm så är det drömmen om vad som är möjligt när vi helt och fullt tar klivet in i den sociala värld vi är på väg att skapa.

The future is already here, it’s just not evenly distributed – William Gibson

Olle Nyström
olle.nystrom@minnesota.se


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy