6 september, 2018

Valet och kvalet

På söndag är det val och vi är många som upplever att något inte stämmer. Sedan den allmänna rösträttens införande har frågan handlat om vi ska ha en borgerlig eller socialdemokratisk regering. Den här gången är det svårt att riktigt förstå hur en regering ska komma att se ut över huvud taget?

Orsaken till turbulensen är engagemang. Det kan låta konstigt men på samma sätt som det senaste valet i USA avgjordes i den sociala undervegetationen så har den politiska debatten i Sverige flyttat ut från mainstream-medias tabloider och tablåer. Idag skapas politisk opinion på Twitter, Facebook och YouTube, idag förs det politiska samtalet i bloggar och poddar.

När kommunikationens spelregler förändras är det de engagerade som är först på bollen. Det är människor med starka, inte sällan extrema, åsikter som är mest angelägna. De har gått och väntat på den här chansen, är snabbt ur startblocken och över de första hindren innan vi andra ens hunnit fatta vad som händer. Turbulensen på den politiska arenan är en konsekvens av detta och det är lätt att skrämmas.

Just nu reagerar många som musikindustrin gjorde i början av millenniet. Vi söker efter vägar att förhindra och förbjuda det som skrämmer oss. Men Idén att företag som Google och Facebook ska skydda oss från ondskan är naiv och ogenomtänkt. Det enda som har kraft nog att stå emot är ett lika genuint engagemang för det som är klokt och rätt.

I detta finns också en möjlighet, både för människor och företag. Genom att ta sin plats i samhället, genom att driva utvecklingen åt rätt håll, kan vi göra mer än vi tror. Sannolikt mer än våra politiker under de kommande åren.

Så varför inte ta chansen?

Olle Nyström
olle.nystrom@minnesota.se


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy