7 november, 2019

Vattenfall och Minnesota i nytt projekt för klimatet

Skidsporten är den sport som drabbas mest av det varmare klimatet. Smältande glaciärer och tunnare snötäcke ger mindre åkning men mer resande för att ta sig till snön. Skidsporten är den sport med högst koldioxidutsläpp. Låter det som ett hopplöst moment 22? Då finns det bara en sak att göra – springa!

Alpina landslaget har med hjälp av Vattenfall bestämt sig för att halvera sina koldioxidutsläpp. Nu är det dags att göra klimatarbetet till en självklar del av sporten och engagera vår kommande generations skidåkare. Klimatbacken är ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet och Vattenfall. I år har de första fem backarna förvandlats till Klimatbackar när klubbarnas medlemmar ger allt under 30 minuters backträning för att samla in pengar till klubben och klimatet. Varje medlem har fixat egna sponsorer som sponsrar med en bestämd summa per höjdmeter och klubbarna själva har genomfört eventen på plats. Tillsammans med Vattenfall och Skidförbundet har Minnesota tagit fram idé, koncept och marknadsföringsmaterial.

80% av den insamlade summan väljer klubben att spendera hur de vill, 20% är öronmärkta för klimatfrämjande åtgärder. Kanske väljer klubben att sätta upp solceller i backen eller klimatkompensera för resor? Oavsett så dubblar Vattenfall den del av summan som går till klubbens klimatarbete (upp till 10 000 kr).

Planeringen inför Klimatbacken 2020 är redan igång och intresset från landets klubbar har växt i takt med att tex S.K. Vitesse och MASK Alpin genomfört sina första Klimatbacken-event — och dragit in upp till 65 000 kr!

Johan Lundin
johan.lundin@minnesota.se


DELA

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Nyheter, insikter och utsikter

Anmäl dig till Minnesotas nyhetsbrev

Privacy policy